Het stereotype dat yoga enkel zou zijn voor vrouwen in roze leggings is voorbij. Yoga is ook voor echte mannen. Dat bewijzen bijvoorbeeld een groep mannelijke yoga fanatiekelingen in hartje Londen. Met hun boys of yoga campagne  laten ze zien dat yoga niet soft en enkel voor vrouwen hoeft te zijn. ‘Some guys think that yoga makes you less of a man, the truth is it makes you a better one.’

Yoga doet een beroep op je uithoudingsvermogen, je doorzettingsvermogen en je mentale en fysieke kracht. Een student van mij zei laatst na de les ‘ik heb aan allerlei sporten gedaan, van karate tot cross fit, maar yoga vind ik het zwaarst.’ Ook mijn eigen broers zijn hooked. Zij merken dat yoga niet zacht en zweverig hoeft te zijn, maar dat het je grenzen verlegt, je laat beseffen dat je meer kunt dan je denkt, zowel fysiek als mentaal, en ondersteunend is voor andere sporten. Zo geeft yoga meer soepelheid, meer uithoudingsvermogen en geeft je meer controle over je geest.

Het Yoga imago is in de loop der tijden veranderd. Het is een lifestyle geworden, net als skaten en surfen en dringt langzaam maar zeker ook in ons land door. Toen ik lesgaf in de tropen, zat de studio vol met pro surfers. Zij dankten hun balans, focus, kracht en flexibiliteit aan de serie oefeningen op de mat. Iedereen deed daar aan yoga.

Wat ik hier vooral merk wanneer ik mannen spreek over yoga is dat ze bang zijn dat ze niet lenig genoeg zijn en denken dat ik hupsakee mijn benen in mijn nek kan leggen. Ik zal je eerlijk zeggen, dat kan ik niet. En daar gaat het ook niet om tijdens een yogales. Het rekken van spieren en het creëren van soepelheid in het lichaam is wel een aspect van yoga. Het fijne is dat de positieve effecten ervan ook te merken zijn als je handen bij een vooroverbuiging slechts tot je navel reiken. ‘Yoga is for everybody and for every body’.

Een belangrijk aspect van yoga tot slot is meditatie. Meditatie zorgt ervoor, ook al is het maar een paar minuten, dat de maalstroom van gedachten tot rust komen, je leven wordt net wat minder chaotisch en je blik op de wereld verandert. Het volgende filmpje illustreert wat stil zitten en stil zijn voor je kan betekenen en dat je er geen monnik in een grot voor hoeft te zijn om het te kunnen, laat staan een vrouw met de benen in haar nek.

Let’s smash the stereotype!